Erhvervsfaglige seniorer i ejerboliger
De fleste af Velfærdsbyggerne er fra sidst i tresserne og op i halvfjerdserne. Godt halvdelen er par, mens de øvrige er enlige, formentlig enker. Både deres børn og børnebørn kan klare sig selv, så nu kan Velfærdsbyggerne efterhånden slippe tøjlerne og nyde deres otium.
I løbet af deres lange arbejdsliv har de bidraget til opbygningen af vores velfærdsstat, som oftest med et eksamensbevis fra en håndværksmæssig uddannelse i hånden. Andre fik kun grundskolebeviset, men har klaret sig efter princippet ”selvlært er vellært”. De har alle forladt arbejdsmarkedet og får nu efterløn eller folkepension. Indkomsten er derfor ikke så høj, men der er alligevel en formue at leve af, som primært er sparet op gennem deres ejerboliger suppleret med egen pensions- og aktieopsparing. Velfærdsbyggerne er funderet i middel- og arbejderklassen.
Der er god plads i Velfærdsbyggernes boliger. Det er typisk ejerboliger i form af enfamiliehuse på noget over 100 m2. De er blevet opført fra før midt-60’erne og op i 80’erne. Derudover har godt hver tiende også et sommerhus og lidt over to tredjedele har bil.
Du kan møde dem overalt i landet, dog flest i omegnen af storbyerne samt i provinsbyerne og forstæderne.
Modellen til højre viser hvor Conzoom typen ligger ift. Gallup kompasset.
Gallup kompasset er et segmenteringsværktøj, som der på baggrund af værdi- og holdningsspørgsmål giver en nuanceret indsigt i forbrugernes adfærd, værdier og livsstil.
Du kan læse mere om dette i afsnittet nedenfor.
Mange Velfærdsbyggere har haft et langt og aktivt arbejdsliv, hvor det handlede om at klare dagen og vejen og bidrage til fællesskabet. Nu ser de tilbage på et godt liv. For mange af dem var arbejdet fysisk hårdt eller krævede flere timer, end man ville forvente i dag. Nu kan de endelig slappe af og nyde tilværelsen som pensionister. De fleste holder derfor af roen og tiden derhjemme, hvor de kan være sig selv.
Nogle af dem holder sig i form med gymnastik - i det omfang, kroppen kan følge med. Sundheden følges op med lightprodukter og sødetabletter. Ellers vil de helst undgå kunstige tilsætningsstoffer. Det er måske også grunden til, at mange har skiftet smøgerne ud med e-cigaretten. Der er stadig flere rygere blandt denne type end blandt befolkningen som helhed, og de mener ikke, at staten skal blande sig i, om de må ryge eller ej.
Efter at have arbejdet så længe for velfærdsstatens skyld, vil de selv bestemme over deres liv. Det er måske også derfor, de følger godt med i indenrigspolitik, kultur og samfundet i almindelighed. Også lokal- og egnsspørgsmål kan være meget interessante. Mange læser lokalavisen eller et af de større dagblade. Halvdelen er medlem af Ældre Sagen og læser derfor medlemsbladet sammen med Helse og Samvirke. Ellers er det altid dejligt med en god bog eller bare at sidde i lænestolen og lytte til P1 og P4 i radioen.
På TV-fronten vinder TV 2 over DR1 og DR2. Det er tit TV 2 Charlie, valget falder på inden sengetid.
Næste morgen skal du tidligt op, hvis du vil nå de gode tilbud før Velfærdsbyggerne. De er nemlig den type, der står og venter foran Netto, REMA 1000 og Fakta, mens de skæver til armbåndsuret. Åbningstiden skal holdes, og de er ikke bange for at give deres holdning til kende over for personalet. Det er jo trods alt dem, der er kunderne.
Men den bedste kvalitet fås nu engang hos fagfolkene. Så selvom supermarkederne dækker de daglige indkøb, går turen også ofte forbi slagteren, grønthandleren og skomageren. Man betaler gerne ekstra for god service.
Velfærdsbyggerne er godt orienteret om samfundets udvikling, men de bifalder den ikke. Alting ændrer sig for hurtigt, og den moderne teknologi og globaliseringen er skræmmende. De mener derfor, at Danmark i højere grad burde passe sig selv, ellers frygter de, at de traditionelle familieværdier forsvinder. Digitalisering ser de heller ikke mange fordele ved, og en del har da heller ikke adgang til internettet. Hvis de har, bruger de det kun i ny og næ.
Værdimæssigt er Velfærdsbyggerne stærkt Traditionelle, med afstikkere til både det mere Traditionelle-individorienterede som Traditionelle-fællesskabsorienterede. De pointerer, at miljøet må vige for industriens vækst, da alt andet koster velfærd og arbejdspladser. I øvrigt mener de, at det burde være obligatorisk at være medlem af en fagforening.
Partimæssigt er Velfærdsbyggerne ikke særligt afvigende. Faktisk stemmer de efter samme fordeling som vælgerne generelt, men med overvægt på de store ”gamle” og mere solide partier. Måske har de sat krydset der altid, så hvorfor ændre på det?
Ønsker du yderligere information?
Udfyld formularen nedenfor, eller ring til os på +45 70 20 50 46