Studerende på kollegier
De unge, der bor på Kollegier, er i 20’erne. Næsten alle bor alene, og der er så godt som ingen, der har børn. En del har en anden oprindelse end dansk, heraf er mange fra Norden eller et EU-land. Andre er indvandrere eller efterkommere af familier med dansk statsborgerskab.
Uddannelsesniveauet bliver der arbejdet på, for stort set alle er studerende og kommer lige fra gymnasiet. Nogle har indtil videre taget en bachelor, mens andre er ved at være færdige med en længere videregående uddannelse. I statistikkerne ser mange ud til at arbejde, men her er der primært tale om studiejobs, hvilket indkomstniveauet også afslører. Derfor er der endnu ikke meget at lægge til side af, så formue er for mange et teoretisk begreb. Godt halvdelen har gæld mens de, der har en opsparing, ligger i den lave ende, formentlig med en bolig- eller studieopsparing, der har fulgt dem gennem livet.
Mange er i øjeblikket placeret i arbejder- og underklassen, men langt de fleste vil hurtigt klatre opad, når eksamensbeviset og et ’rigtigt’ job er i hus.
Hvis du besøger dem, er det sikkert i fælleskøkkenet, du bliver budt på te, kaffe eller øl. De fleste bor til leje privat. Det er fordi, mange kollegier er ejet af private fonde, men de offentlige lejemål er naturligvis også med her. Kollegieboligerne findes i flere udgaver, og som regel er det små værelser eller boliger på under 40 m2 i varierende stand og alder.
Hvor der findes studier, findes der Kollegier, og de bor overalt i landet. Kun ganske få har bil, så de fleste kommer nok rundt på cykel eller med kollektiv transport.
Modellen til højre viser hvor Conzoom typen ligger ift. Gallup kompasset.
Gallup kompasset er et segmenteringsværktøj, som der på baggrund af værdi- og holdningsspørgsmål giver en nuanceret indsigt i forbrugernes adfærd, værdier og livsstil.
Du kan læse mere om dette i afsnittet nedenfor.
Hverdag og weekend smelter sammen i et liv, hvor studiet fylder tankerne det meste af tiden. Men selvom økonomien og tiden er trang, kommer denne type jævnligt ud - enten i byen, til en koncert eller hjem til familie og venner. Ud kommer de også, når de skal ryge, og du ser oftere en af denne type stå og skutte sig med en cigaret i hånden end blandt befolkningen generelt. E-cigaretten er også blevet populær, ligesom der bliver taget snus som aldrig før; måske for at dulme eksamensangsten eller sikre koncentrationen, eller blot fordi de synes, det er cool.
En anden god måde at koble af fra studieræset, er motion, og langt over halvdelen af Kollegierne sørger for at få rørt sig hver uge. De har også intentioner om en sund kost; gerne grønt og klimavenligt, men det er ikke altid sådan det ender, for tiden er knap og kvalitet og økologi æder for meget af SU’en. Derfor er det ofte de gule prismærker og supermarkedernes egne varer, der ligger i rygsækken på vej hjem fra indkøbet.
Kollegierne bruger selvfølgelig en del af deres tid på at læse faglitteratur. Og hvis de ikke når at få set familien så ofte, har de heldigvis fællesskabet på kollegiet eller i bofællesskabet. Her bliver de i ny og næ fristet af en ekstra øl, med indiepop og alternativ musik i baggrunden. Ellers kan man altid tjekke sin smartphone. Sammen med computeren bliver den brugt til at holde kontakt med vennerne på sociale medier - og selvfølgelig som studieredskab, legetøj, underholdning, nyhedsformidler og til streaming af film og serier. De unge i Kollegierne vælger til og fra, som det passer dem, og har ikke brug for et TV på det trange værelse. Til gengæld er de flittige brugere af podcasts, som næsten to tredjedele lytter til ugentligt.
Værdimæssigt placerer de sig typisk blandt de Moderne-fællesskabsorienterede. Politik interesserer dem ikke nær så meget som gennemsnitsdanskeren, og det er ikke alle, der kommer afsted til valgstederne. Alligevel er der tale om rimeligt trofaste venstrefløjsvælgere, hvor Enhedslisten og SF står stærkt. På trods deres stærke overbevisning på den yderste venstrefløj, har denne type samtidig en ganske stor overrepræsentation af unge, der interesser sig for, og handler på, aktiemarkedet. Det er jo en hurtig vej til gevinster, der kan supplere SU’en.
Ønsker du yderligere information?
Udfyld formularen nedenfor, eller ring til os på +45 70 20 50 46